Zuid-Afrika viert ieder jaar op 1 september de Internationale Cap Classique Dag. Er zijn verschillende methoden als het gaat om het maken van mousserende wijnen. Méthode Champenoise verwijst naar de methode van het maken van champagne, wat betekent dat alleen wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk champagne mag heten. De Méthode Cap Classique verwijst naar de traditionele methode die wordt gebruikt bij het maken van mousserende wijn in Zuid-Afrika, waarbij secundaire gisting plaatsvindt in de fles. De eerste Cap Classique werd in 1973 uitgebracht door Simonsig onder de naam Kaapse Vonkel.
Bubbels zijn er niet alleen om te vieren, maar kurken knallen zeker bij elke mijlpaal die producenten van deze stijl bereiken. Drie recente voorbeelden tonen aan dat Cap Classique weliswaar 52 jaar oud is, maar dat de evolutie ervan nog lang niet voltooid is. Graham Beck en Lourensford zijn bezig met het vrijgeven van enkele van deze wijnen die de meeste tijd op de droesem hebben doorgebracht. Kleine Zalze hoopt nieuwe wegen in te slaan met een speciale release waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van amforen bij het maken van een Cap Classique. Dit werk en dat van vele andere bruisende Zuid-Afrikaanse producenten zullen opnieuw in de schijnwerpers staan in Zuid-Afrika waar men op 1 september Cap Classique Day viert.
Er wordt officieel erkend dat de stijl in 1971 werd ontwikkeld door Frans Malan van Simonsig. Hij maakte de eerste op fles gefermenteerde méthode champenoise-wijn in Zuid-Afrika, in een tijd waarin mousserende wijn koolzuurhoudende en voornamelijk zoete producten bestond. Het is opmerkelijk dat hoewel champagne traditioneel wordt gemaakt van Chardonnay-, Pinot Noir- en Pinot Meunier-druiven, de eerste Cap Classique van Zuid-Afrika werd gemaakt met Chenin Blanc omdat Frans Malan dat tot zijn beschikking had. Hieruit ontstond een industrie, waarbij Cap Classiques nu in allerlei soorten worden gemaakt, van traditionele tot niet-traditionele varianten. Naast de meest voorkomende voorbeelden die de klassieke Chardonnay en Pinot Noir gebruiken, blijven Zuid-Afrikaanse wijnhuizen andere variëteiten verkennen.
Bonsella’s Cap Classique selectie
Altydgedacht Blanc de Blancs : 18,75 € per fles bij afname van minimum 6 flessen
Graham Beck Brut NV : 18,75 € per fles bij afname van minimum 6 flessen
Graham Beck Brut Rose : 18,75 € per fles bij afname van minimum 6 flessen
Graham Beck Blanc de Blancs : 27 € per fles bij afname van minimum 6 flessen
Graham Beck Brut Zero : 27 € per fles bij afname van minimum 6 flessen
Graham Cuvee Clive : 42,65 € per fles
Rijk’s Blanc de Blancs : 23,15 € per fles bij afname van minimum 6 flessen