Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Terwijl men op Carmenère Dag de populariteit van de druif in Chili viert, begint het verhaal van Carmenère in feite in Frankrijk. Carmenère was één van de oorspronkelijke zes rode variëteiten van Bordeaux (samen met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec en Petit Verdot). Hoewel de oorsprong veel ouder is, was Carmenère in de geschiedenis het best bekend voor gebruik in Bordeaux blends.


Dat alles veranderde sinds 1870 na de uitbraak van de phylloxera-plaag in de Europa's wijngaarden toen in Bordeaux de Carmenère aanplantingen vernietigd werden.

Carmenère was geen bijzonder populaire variëteit in Bordeaux vanwege de kwetsbaarheid voor meeldauw en coulure en de aanplant daalde. Voor de herbeplanting werden derhalve de favorieten Merlot en Cabernet Sauvignon geselecteerd.

Terwijl de Oude Wereld dacht dat Carmenère voor altijd verloren was, bloeide de variëteit in Chili goed. Er werd inderdaad meer Carmenère in Chili geplant dan ooit in Bordeaux werd aangeplant. Maar niemand wist dat het Carmenère was ... De originele Carmenère-aanplantingen waren in de jaren 1850 naar Chili gebracht, pre-phylloxera, en geplant naast talloze andere druiven uit Bordeaux.


In een onwetende mix up werden aldus de Carmenère-wijnstokken verward met Merlot. En opnieuw geplant in Chili als 'Merlot'. In de volgende eeuw merkten Chileense wijnmakers dat er een grote verscheidenheid aan 'Merlot' in hun wijngaarden lag. En inderdaad, veel van hun 'Merlot' was heel anders dan de nieuwere aanplant van Merlot die na de jaren 1860 werd binnengebracht en smaakte heel anders dan andere Merlots in de wereld. De 'Merlot' (of clandestiene Carmenère) planten kwamen goed tot hun recht in Chili, maar ze produceerden vruchten van een andere smaak en de wijnstokken werden veel eerder in het seizoen felrood. De oude stekken van Carmenère werden hernoemd tot Merlot Chileno en Chili werd om zijn unieke Merlot stijl bekend.


Pas op 24 november 1994 werd de geheime identiteit van Carmenère opgeborgen. Een Franse onderzoeker Jean-Michel Boursiquot bezocht de Maipo-vallei en zag de verschillende druivenstokken in een Merlot-wijngaard. De verwrongen meeldraden van de wijnstokken waren onmiskenbaar niet Merlot. Hij identificeerde het onmiddellijk als de veronderstelde uitgestorven Carmenère-wijnsoort. Consequente DNA-testen toonden aan dat hij gelijk had.

Hoewel dit misschien wel de meest opwindende wijnbouwontdekking van de eeuw was, was het geen gemakkelijke overgang. Wijnmakers maakten al decennia lang Merlot. Een paar jaar ongeloof volgde op een paar jaar nieuwe en experimentele wijnbouw- en wijnbouwtechnieken.


In 20 jaar tijd heeft de Chileense wijnindustrie sprongen gezet met de variëteit en heeft met vallen en opstaan geleid tot verschillende benaderingen in de wijngaard en de wijnmakerij. Chili overwon ook de marketinguitdaging voor het promoten van een weinig bekende variëteit en vandaag hebben de Carmenere wijnen van wereldklasse die in Chili worden gemaakt fans over de hele wereld verzameld.


Hoewel Carmenère nu weer een internationale variëteit is, zal de moderne identiteit altijd Chileens zijn.Bonsella’s Carmenere selectie


Montgras Carmenère Reserva : 8,15 € per fles bij afname van minimum 12 flessen


Montgras Antu Carmenère : 12,30 € per fles bij afname van minimum 12 flessenSecret de Viu Manent Carmenère : 8,90 € per fles bij afname van minimum 12 flessen


Viu Manent Carmenère Gran Reserva : 10,70 € per fles bij afname van minimum 12 flessenCarmenere blend


Montgras Antu Cabernet Carmenère : 12,30 € per fles bij afname van minimum 12 flessen


    Montgras Varietal Carmenère Shiraz : 5,70 € per fles bij afname van minimum 12 flessen

Internationale  Carmenere Dag  home pagina  24 november 2022