12 oktober= Drink Pinotage dag
Op 9 oktober 2020 (2de zaterdag van de maand oktober) vieren we International Pinotage Day, een dag waarop alle wijnliefhebbers worden aangemoedigd om een glas van de meest gevierde bijdrage van Zuid-Afrika aan de wijnwereld te toasten met familie en vrienden.
Toen Abraham Perold in Stellenbosch voor het eerst Pinot Noir en Cinsault kruiste (ooit Hermitage genoemd in Zuid-Afrika), was zijn betrachting om een wijn te maken die net zo verrukkelijk was als Pinot Noir, maar die zowel groeide als Cinsault. Dit kwam omdat Pinot Noir een zeer temperamentvolle, koele klimaatdruif is die niet altijd thuis is in de hete Zuid-Afrikaanse bodems. Zijn onverwachte kruising leverde een zeer zwarte druif op met veel tannines en een krachtige brutaliteit.
Volgens Beyers Truter, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Pinotage Association, zijn er vele redenen om de Pinotage zijn eigen dag te geven.
Het is een geheel origineel Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt van een druif die werd gekruist op de lokale bodem tussen Pinot Noir en Cinsaut in 1925. Sinds de eerste commerciële Pinotage wijn gemaakt werd in 1959 heefr deze aan de lokale wijnindustrie een bepalende vingerafdruk gegeven. Pinotage is een van de belangrijkste redenen waarom Zuid-Afrika gezien wordt als een toonaangevende wijnproducent. Op vele internationale bijeenkomsten en wedstrijden voor wijnen nemen de Pinotage wijnen het voortouw op het gebied van de ratings en scores die toegekend worden. Pinotage definieert de reputatie van de Zuid-Afrikaanse wijnlandschap. Voeg daarbij nog de pittige fans van Pinotage, zijn gepassioneerde producenten en de wijnmakers die constant de kwaliteitsreputatie van Pinotage verbeteren. Haal een fles van uw favoriete Pinotage wijn uit uw kelder, ontkurkt ze, toast met familie en vrienden, ruik, sip en smaak waarom dit een dag is als geen ander.
Bonsella’s verbazingwekkende assortiment van deze wijn en het paren ervan met een breed scala aan gerechten is vrij eenvoudig en derhalve volgen hierbij enkele suggesties:
Jonge Pinotage stijlen zoals
- Oude Kaap Rosé, The Fishwives Club Rosé, Cape Dreams Rosé
- Aperitief en salades
- Sushi en tapas
- Zeevruchten en visgerechte
- Pasta's
- Zomerse BBQ met o.a. Kreeft
- Fruitdesserts
- Oude Kaap Pinotage Reserve
- Carpaccio
- Chorizo en pizzaschotels
- Rood vlees
- Hete curry’s en Oosterse kruidengerechten
- Rijpe of zachte kazen.
Medium Pinotage stijlen zoals
Allée Bleue Pinotage, Altydgedacht Pinotage, Bellingham Homestead Pinotage, The Fatman Pinotage
- Speenvarken
- Gerookte en Peking eend
- Lamsbout
- Gegrilde en gebraden rood vleesgerechten
- Kruidige wildgerechten
- Stoofpotjes en goulash
- BBQ
- Goulash
- Zachte en harde kazen
Rijkere, vollere stijlen zoals
Beeslaar Pinotage, Rijk’s Touch of Oak Pinotage en Rijk’s Private Cellar Pinotage,
Bellingham Bush vine pinotage, Bowwood Pinotage, The Vinoneers N7 Pinotage
- Gegrild en gebraden rood vlees
- Pelswild zoals hazebout, ree
- Vederwild zoals eend en gans
- Lamsvlees
- Stoofgerechten
- Stevige kazen en blauwaderkazen.