Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


John Platter’s Wine Guide editie 2013


Er wordt gezegd dat elke fles wijn een verhaal te vertellen heeft, zij het van een lang gekoesterde droomwijn die werkelijkheid wordt, een noodlijdende wijngaard die weer gezond wordt, een afbrokkelende kelder die in zijn glorie wordt hersteld, of een bezoeker die onder de ban van de wijnlanden terecht komt. In november 2012 verschijnt in een bloedoranje pocket boekje de 33ste (2013) Platter's Guide editie van 's land eerste en nog steeds favoriete wijnadviseur, worden de verhalen achter de Zuid-Afrikaanse kelders, mensen en merken opgediept, en daarmee wordt de romantiek van wijn terug naar de voorgrond gebracht.

Met de verhalen beoogt Platter’s de passie, dromen, uitdagingen en successen, die niet alleen de achtergrond van de opgelijste wijnen in de gids vormen, weer te geven die Zuid-Afrika tot een van de meest fascinerende en dynamische gebieden in de wereld van de wijn maken.
Het thema van achtergrondverhalen worden getoond in een fotogalerij  samengesteld door Teddy Sambu en begeleid door de lokale fotograaf en kunstenaar Athol Moult. De portretten zijn absoluut heerlijk, en de perfecte visuele uitdrukking van de 'backstories' idee.

Deze 33ste editie Platter's beschikt over goed meer dan 900 Zuid-Afrikaanse wijn producenten, kooplieden en merken, waaronder 54 nieuwe, en meer dan 7.300 lokaal geproduceerde wijnen.
De gids met beschrijvingen van de wijnen en hun respectievelijke ster ratings, samengesteld  door een team van vooraanstaande wijnkenners, maken het gemakkelijk om de juiste wijn te vinden voor elke gelegenheid.
Deze editie omvat de volledig bijgewerkte toelichting op de belangrijkste wijnbouw regio's, druivensoorten, stijlen van het wijn maken, termen bij wijnproeven, en de grote wijnwedstrijden en prijzen.

Een hoogtepunt van deze nieuwe editie is de vijf-sterren oplijsting met een record van 62 wijnen - de uitzonderlijke bottelingen die vanaf een tweede proefronde met de rechters het 'hoogste cijfer op de schaal van de Platter's van 0-5 sterren ("Iets minder dan gewone" naar "Superlatief Zuid-Afrikaanse klassieker”) behaalden.

Alheit Vineyards produceerde zijn eerste Chenin wijn en scoorde meteen 5 sterren met Cartology 2011. AA Badenhorst Family ontving voor de eerste keer 5 sterren voor zijn White Blend 2010.

Bonsella is zeer verheugd dat een aantal ‘Five star’ erkenningen aan topwijnen uit onze keuze aan wijnhuizen zoals AA Badenhorst Family, Alheit Vineyards, Fairview, Graham Beck, La Motte, Spice Route en  Warwick werden toegekend en die via Bonsella gcv kunnen aangekocht worden.

Sommige van de gelauwerde wijnen zijn nu reeds  beschikbaar in een beperkte voorraad en kunnen nu al besteld worden.John Platter’s editie 2012


In november 2011 werd dé John Platter (die onder intimi uiteraard zonder toevoegingen als ‘wine guide’ genoemd worden) voor de 32ste keer uitgebracht in een handig kanariegeel pocket boekje. Elke wijn van alle wijnhuizen afzonderlijk wordt een aantal sterren toegekend, afhankelijk van de kwaliteit van de wijn. De sterren die John Platter aan alle Kaapse wijnen toekent worden als de absolute kwaliteitsreferentie beschouwd voor die bepaalde wijnen.

Voor de Zuid-Afrikaanse wijnproducenten is het daarom altijd spannend om in het vierde kwartaal van het jaar kennis te nemen van de nieuwe noteringen voor hun witte, rode, rosé en dessert wijnen of de vonkelwijn (mousserende wijn). In elke editie van de Platter's Wijngids zijn er rode vermeldingen voor de wijnen die minstens een 4 op 5 kregen. En uiteraard is er ‘five star’ top met de wijnen die eeuwige roem krijgen door een 5 op 5.


Voor de editie 2012 werden in een eerste ronde door individuele leden van het Platter’s juryforum ongeveer 140 wijnen weerhouden die in aanmerking konden komen voor een mogelijke top gradatie.

Deze kandidaat ‘vijf sterren’ wijnen werden dan in een tweede ronde geëvalueerd met een ‘blinde’  test zonder zicht op het etiket en ingedeeld in een variëteit aan categorieën en stijlen. Alleen de op flessen getrokken wijnen welke beschikbaar waren tijdens de evaluatie voor de 2012 editie kwamen in aanmerking.


De leidende ‘Wine of Origin’ komen uit Stellenbosch met 9 x 5 sterren wijnen, gevolgd door Westkaap met 7, Coastal met 5 en Franschhoek, Paarl en Swartland die er elk 4 x 5 sterren aan overhouden.


Bonsella is zeer verheugd dat een aantal ‘Five star’ erkenningen aan topwijnen uit onze keuze aan wijnhuizen zoals Boplaas, De Toren, Fairview, Graham Beck, La Motte, Meerlust  en  Warwick werden toegekend en die via Bonsella gcv kunnen aangekocht worden.


John Platter’s 2014 editie is uit !


In november 2013 verscheen in een zeegroen pocket boekje de 34ste (2014) Platter's Guide editie.

De John Platter Wine Guide wordt internationaal erkend als het vertrouwelijke referentiehandboek voor de wijnliefhebbers van Zuid-Afrikaanse wijnen.  Elke wijnmaker ambieert een vijf-sterren waardering in deze gids.

Vijf sterren wijnen zijn uitzonderlijke bottelingen die geïdentificeerd worden door een aantal individuele proevers, die na een tweede ronde van blind proeven (zonder het etiket), de hoogste cijfers noteren.

Deze 34ste editie Platter's beschikt over goed meer dan 900 Zuid-Afrikaanse wijn producenten, merken, en meer dan 7.400 lokaal geproduceerde wijnen, sherry’s en brandewijnen.

Uit de 194 voor 5-sterren graad genomineerde wijnen werden er uiteindelijk 73 wijnen en 7 brandewijnen weerhouden en officieel bekendgemaakt op vrijdag 8 november 2013.

Deze uitgave omvat beschrijvingen van de wijnen en hun respectievelijke ster ratings, die samengesteld  wordt door een team van vooraanstaande wijnkenners. Deze gids vergemakkelijkt uw keuze om de juiste wijn te vinden voor elke gelegenheid.

Deze 34e editie omvat eveneens de volledig bijgewerkte toelichting van de belangrijkste wijnbouwregio's, druivensoorten, wijnstijlen, gebruikte termen bij wijnproeven, en de grote wijnwedstrijden en prijzen.

Met een voortdurende focus op prijs-kwaliteit verhouding, identificeert Platter's een aantal aangebrachte wijnen die uitzonderlijk drinkbaar en goed geprijsd zijn. De beste van deze, net als de vijf sterren kandidaten, gaan in een tweede ronde van blindproeverij om deSuperquaffer’ van het Jaar te selecteren.

De namen van de quaffers verschijnen in de gids onder de rubriek "Wijnen van het Jaar ', samen met de 80 vijf sterren bekroonde wijnen en brandewijnen. Daarnaast zijn er 114Sterk aanbevolen wijnen’ (welke op de valreep de ‘vijf sterren’ hebben gemist, maar deze zijn niettemin uiterst fijn in hun eigen recht), en daarboven op nog eens 89 rode en witte wijnen die bijzonder potentieel hebben bij bewaring in goede opslagomstandigheden (deze leeftijd-waardige wijnen verschijnen onder het motto 'Koop nu, Drink later').

Deze editie leidt u tevens door de lokaal geproduceerde brandewijn en "sherry". De nieuwe Platter's bevat beschrijvingen en beoordelingen van meer dan 60 brandewijnen en schilgeesten ("grappa") over een breed spectrum samen met een kort profiel van de distillateurs en merken. De toonaangevende Zuid-Afrikaanse sherry-stijl wijnen werden ook opgenomen in de editie 2014.

Door de publicatie van notities over brandewijn en sherry naast die over wijn wil men niet alleen het nuttige informatie verstrekken omtrent advies, maar ook een ​​gevoel van ontdekking onder de lezers creëren.

Warwick’s Cabernet Franc 2010 behaalde voor het derde jaar op rij de ultieme ‘5-sterren’ onderscheiding ontvangen.  Onder de 5 uitverkozen Cabernet Sauvignon’s behaalde Ernie Els met zijn Proprietor’s 2011 eveneens de felbegeerde ‘5-sterren’ status.  Onder de 11 uitgekozen Syrah-Shiraz wijnen behaalde de Rust en Vrede Single Vineyard Syrah 2011 een ‘5-sterren’ status.


  home pagina    naar info archief  

John Platter’s wijngids 2015 editie


In november 2014 verscheen in een lichtpaars pocket boekje de 35ste (2015) Platter's Guide editie.

Deze gids wordt internationaal erkend als het vertrouwelijke referentiehandboek voor de wijnliefhebbers van Zuid-Afrikaanse wijnen.  


Ruim 5000 wijnen warden beoordeeld in de jaarlijkse Platter’s wijngids ediitie van 2015. Deze gids biedt de gebruikers een goede kijk op het steeds evoluerende Kaapse wijnlandschap en de uitreiking van de 5-sterren als meest gewilde onderscheiding voor de wijnmakers. In de finale selectie werden 200 wijnen blind geproefd en dé verrassing dit jaar is dat er slechts 50 (plus één nieuw brandy) een 5-sterren erkenning ontvingen tegenover 80 wijnen vorig jaar. Er werden 24 witte en 26 rode wijnen opgelijst. De in Swartland-gebaseerde Sadie Family Wines werd uitgeroepen tot de Winery of the Year, na een strenge jurering met een drie maximale vijfsterren score.


Ze introduceerden dit jaar een nieuw vijf sterren proeverij-systeem voor de 2015 gids met kleine panels van proevers die elke categorie zorgvuldig beoordeelden op een niet gehaaste manier. Daarom kunnen producenten die vijf sterren behaalden er zeker van zijn dat hun wijn of wijnen echt uitzonderlijk zijn.  Het is een goede zet om het geheel wat aan te scherpen.  Dit jaar zijn er slechts 3 chenin en 5 shiraz wijnen, terwijl er van elk 11 waren in de 2014 editie. Drie chenins is zeker te weinig alhoewel ze samen met witte blends, de sterkste categorie van de Kaapse wijnen uitmaken. De radicale daling van chenins en dessertwijnen (slechts twee dit jaar, na zeven vorig jaar) speelde een belangrijke rol in de totalerood-wit’-verhouding. Dit jaar triomfeerden de Pinot Noir wijnen met 4 (tegenover 1 vorig jaar)

Er zijn 18 wijnen uit Stellenbosch, 7 uit Swartland en 5 (o.a. de 4 Pinot Noir) uit Hemel-en-Aarde vallei terwijl de andere  uit verschillende gebieden van Elgin to Olifantsrivier komen.

Tegelijkertijd waren er veel zeer strakke beslissingen en fel bediscussieerde wijnen, die de lijst van sterk aanbevolen wijnen vol maakte met fantastische opties van wijnen die net de 5 sterren status niet behaalden.

De samenstelling van de Platter's wijngids is niet een wedstrijd op zich. Hun deskundige proevers beoordelen aanvankelijk de waargenomen wijnen, om zoveel mogelijk te leren over de intentie van de producent en het achtergrond verhaal van de wijn, als ook de essentiële details, zoals locatie en klimaat. Maar als het gaat om de vijf sterren proeverij, verschuiven ze naar een formaat van blinde proeverij om vervolgens wijnen binnen categorieën tegen elkaar  te vergelijken.

Warwick met zijn Cabernet Franc voor de vierde opeenvolgende keer 5 sterren behaalde. Graham Beck Wines Blanc de Blancs Brut 2009 behaalde 5 sterren als enige in de categorie Methode Cap Classique. De Cuvée Cinéma Pinot Noir 2013 van Crystallum  en de Series C 2011 van Vilafonté in de rode blendwijnen werden eveneens in de 5-sterren ranglijst opgenomen.

Een aantal exclusieve wijnen van de wijnhuizen Alheit, Boplaas, Ernie Els en Vergelegen behaalden eveneens 5-sterren in de Platter’s wijngids 2015.

John Platter’s wijngids 2016 editie


Méér dan 200 genodigden woonden op 29 oktober 2015 de voorstelling bij van The Platter’s by Diners Club South African Wine Guide 2016 in het Mount Nelson hotel in Kaapstad

Het Warwick familielandgoed in Stellenbosch  ontving de trofee voor ‘Witte Wijn van het Jaar’ met haar White Lady Chardonnay 2014.
83 vijf sterren wijnen, evenals drie nieuwe vijfsterren brandewijnen en voor een eerste maal een grappa werden opgenomen in Platter’s 2016 gids. Alle wijnen die in hun  primaire beoordeling 4,5 sterren of hoger scoorden werden onderworpen aan een tweede ronde in de vorm van blindproeven (zonder label) door kleine panels met inbegrip van ervaren fijnproevers buiten het vaste proeversteam.
Sinds Platter’s debuut  in 1980 blijft deze uitgave nog steeds de jaarlijkse toonaangevende wijngids van Zuid-Afrika met een oplage van ruim 1,4 miljoen exemplaren, alsook meer recente digitale versies voor mobiele en desktop-apparaten. De 2016 editie omvat méér dan 900 Zuid-Afrikaanse wijnproducenten, handelaars en merken, waaronder enkele 50 nieuwe, samen met meer dan 8000 lokaal geproduceerde wijnen.


Wijnbeschrijvingen in de gids en de respectievelijke ster beoordelingen werden samengesteld in samenwerking met een team van vooraanstaande wijndeskundigen, en omvatten goede prijs-kwaliteitsverhouding indicatoren en verwijzingen naar pareltjes van wijnen, die interessant, uniek, ongebruikelijk of op een andere manier aandacht verdienen door wijnliefhebbers 'zijn.


Naast Warwick’s White Lady 2014 behaalden nog eens 6 labels van onze wijngamma een 5-sterren status. Deze omvatten Rijk's Private Cellar Pinotage, Guardian Peak Lapa, Meerlust Rubicon, AA Badenhorst Family Red Blend, Boplaas Cape Vintage en Dalla Cia grappa cabernet-merlot.
John Platter’s wijngids editie 2017


Méér dan 200 genodigden woonden op 31 oktober 2016 de voorstelling bij van The Platter’s by Diners Club South African Wine Guide 2017 in het Table Bay hotel in Kaapstad.

Sinds 1980 is de Platter’s wijngids Zuid-Afrika's eerste en nog steeds toonaangevende jaarlijkse wijnboek. Editie 2017 volgt de populaire en bekroonde Platter's formaat, met 950 Zuid-Afrikaanse wijn producenten, handelaars en merken, waaronder 28 nieuwe, samen met meer dan 8000 lokaal geproduceerde wijnen.

94 Five Star wijnen, evenals een nieuwe Five Star brandy, werden opgenomen in de 2017 gids. Sinds vorig jaar worden alle wijnen die 4,5 sterren of hoger scoorden na een eerste beoordeling onderworpen in een tweede proefronde, blind (zonder de label) uitgevoerd door kleine teams met inbegrip van ervaren fijnproevers van buiten het team. De resultaten bewijzen de uitzonderlijke kwaliteit, met name in de witte wijn categorieën, van de hoog aangeschreven 2015 vintage.

De Warwick Estate Cabernet Franc werd opnieuw bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide. Het geesteskind van pionier Warwick matriarch Norma Ratcliffe, die in 1988 de eerste Cabernet Franc uitbracht in Zuid-Afrika. Slechts een paar vaten van deze prachtige en consistente wijn worden sindsdien jaarlijks geproduceerd.

De Bellingham Bernard Series Old Vine 2015 alsook de Meerlust Chardonnay 2015 behaalden eveneens 5 sterren

De wijnbeschrijvingen en ster ratings worden opgesteld in samenwerking met een team van vooraanstaande experts wijn, en beschikken over goede prijs-kwaliteitsverhouding indicatoren en verwijzingen naar verborgen juweeltjes - wijnen die interessant, uniek, ongebruikelijk of op andere wijze de aandacht waard zijn. Dineren in de wijnlanden, accommodatie en kelderproeverijen worden ook in detail behandeld, samen met het volledige spectrum van toeristische voorzieningen, attracties en activiteiten.

John Platter’s wijngids editie 2018


Méér dan 200 genodigden woonden op 3 november 2017 de voorstelling bij van The Platter’s by Diners Club South African Wine Guide 2018 in het Table Bay hotel in Kaapstad.

Editie 2018 volgt de populaire en bekroonde Platter's formaat, met 941 Zuid-Afrikaanse wijnproducenten, handelaars en merken, waaronder 48 nieuwe, samen met meer dan 8000 lokaal geproduceerde wijnen.

111 Five Star wijnen werden opgenomen in de uitgave van Platter’s gids 2018. Zoals vorig jaar worden alle wijnen die 4,5 sterren of hoger scoorden na een eerste beoordeling onderworpen in een tweede proefronde, blind (zonder de label) uitgevoerd door kleine teams met inbegrip van ervaren wijndeskundigen van buiten het team. De resultaten bewijzen de uitzonderlijke kwaliteit van de steeds betere wijnproductie, die mede mogelijk gemaakt werd door de uitzonderlijke kwaliteit van de hoog aangeschreven wijnjaren 2015 en 2017.

De wijnbeschrijvingen en sterbeoordelingen in de gids werden opgesteld in samenwerking met een team van vooraanstaande wijndeskundigen en bevatten goede prijs-indicatoren en verwijzingen naar Hidden Gems - wijnen die interessant, uniek, ongewoon en alvast de aandacht van de wijnliefhebbers verdienen.

De Warwick Estate White Lady chardonnay werd bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide. De Bellingham Bernard Series Small Barrel SMV 2014, Rust en Vrede Single Vineyard cabernet sauvignon 2014, The Stellenbosch Reserve Vanderstel 2015 alsook de AA Badenhorst white Blend 2015 behaalden eveneens 5 sterren.

John Platter’s wijngids editie 2019


Méér dan 200 genodigden woonden op 5 november 2018 de voorstelling bij van de ondertussen al  39e editie van The Platter’s by Diners Club South African Wine Guide 2019 in het Table Bay hotel in Kaapstad.

Editie 2019 volgt de populaire en bekroonde Platter's formaat, met meer dan 900 Zuid-Afrikaanse wijnproducenten, handelaars en merken, samen met meer dan 8000 lokaal geproduceerde wijnen.

Onder de genodigden, de VIP's inclusief de wijnproducenten die in de nieuwe editie de maximale vijfsterrenwaardering behaalden - gereserveerd voor wijnen die zijn 'Zuid-Afrikaanse klassiekers' en scoorden 95 punten of meer op de internationaal erkende 100-puntsschaal.

In totaal bereikten 90 wijnen de felbegeerde Five Star-status dit jaar.

Alle wijnen die 93 punten of hoger scoorden na een eerste beoordeling werden onderworpen in een tweede proefronde, zonder de label uitgevoerd door kleine teams met inbegrip van ervaren wijndeskundigen van buiten het basisteam. De striktheid van dit model betekent dat de vijfsterrenwijnen hun consistente schittering toonden. De resultaten bewijzen de uitzonderlijke kwaliteit van de steeds betere wijnproductie, die mede mogelijk gemaakt werd door de uitzonderlijke kwaliteit van de hoog aangeschreven wijnjaren 2015 en 2017.

In een bijkomende innovatie werden ook het aantal wijnen van het jaar verhoogd, en de uitgebreide oplijsting weerspiegelt nu de best scorende vijfsterrenwijnen in hun categorie (of, in gevallen waar wijnen werden gekoppeld aan de hoogste scores, de voorkeurswijn van juryleden).
Een andere primeur in deze editie is de introductie van 100-punts scores, weergegeven naast de vertrouwde ‘Platter’s Stars’, voor de recent geproefde wijnen. 100-puntsscores zijn de wereldwijde standaard, en door deze te combineren met hun eigen star-ratingsysteem, hopen ze dat met name de internationale lezers de beoordelingen van hun beoordelaars beter zullen begrijpen en hun respectievelijke context. De twee beoordelingssystemen zullen in de toekomst in de gids naast elkaar bestaan.

Warwick’s White Lady Chardonnay alsookhun Professor Black en hun Blue Lady werd alle drie bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide 2019. Daarnaast behaalden Crystallum Cuvée Cinéma 2017, Rust en Vrede Single Vineyard Syrah 2015, Allée Bleue L’Amour Toujours 2014, Ernie Els Proprietor’s Blend 2016, Rust en Vrede Estate 2015 eveneens de 5 sterren status.

John Platter’s wijngids editie 2020


De Platter's Wine Guide 2020 van Diners Club South Africa werd op 8 november 2019 voorgesteld in het Table Bay Hotel van Kaapstad met de wijnproducenten die in deze editie voor 2020 de maximale 5-sterrenrating behaalden. Een onderscheiding die gereserveerd is voor die "Zuid-Afrikaanse klassiekers" wijnen en 95 of meer punten scoorden op de internationaal erkende 100-puntenschaal.

De Platter’s gids - die aan zijn 40e editie toe is - is de uitgebreide, actuele en toonaangevende gids voor wie ‘wie is’ en wat ‘wat’ in de wijnlanden.

Deze gids die de informatie van een 8000 wijnen verzameld, behaalde trouwens al prijzen voor Best Wine Guide Worldwide.
Alle wijnen worden geproefd door een aantal voorname smaakpapillen, met details van proefnotities over duizenden individuele wijnen.

In de 2020-editie behaalden in totaal 125 wijnen en één brandewijn de felbegeerde 5-sterren. Ze vertegenwoordigen het hoogtepunt van de Zuid-Afrikaanse wijnen, omdat ze allemaal in de eerste beoordeling zeer gewaardeerd werden en vervolgens een tweede proefronde begonnen waarbij ze blind werden beoordeeld door hun collega's.


Warwick’s White Lady Chardonnay werd zoals vorige edities bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide 2020. Daarnaast behaalden Rust en Vrede Cabernet Sauvignon Single Vineyard 2016, Rust en Vrede Single Vineyard Syrah 2016, Rust en Vrede 1694 Classification 2016, Rust en Vrede Estate 2016, Ridgeback Viognier 2018, AA Badenhorst Dassiekop Steen 2018, Fairview La Beryl Blanc 2018 en Boplaas Cape Vintage Reserve 2017 eveneens een 5 sterren status.

John Platter’s wijngids editie 2021


De Platter's Wine Guide 2021 van Diners Club South Africa werd op 11 november 2020 voorgesteld in het Table Bay Hotel van Kaapstad met de wijnproducenten die in deze editie voor 2021 de maximale 5-sterrenrating behaalden. Een onderscheiding die gereserveerd is voor die "Zuid-Afrikaanse klassiekers" wijnen en 95 of meer punten scoorden op de internationaal erkende 100-puntenschaal.


De Platter’s gids - die aan zijn 41e editie toe is - is de uitgebreide, actuele en toonaangevende gids voor wie ‘wie is’ en wat ‘wat’ in de wijnlanden.

Deze gids die de informatie van meer dan 8000 wijnen verzameld, behaalde trouwens al prijzen voor Best Wine Guide Worldwide.


Alle wijnen worden geproefd door een aantal voorname smaakpapillen, met details van proefnotities over duizenden individuele wijnen. In de 2021-editie behaalden in totaal 210 wijnen en één brandewijn de felbegeerde 5-sterren. In editie 2019 waren dat nog maar 125. Ze vertegenwoordigen het hoogtepunt van de Zuid-Afrikaanse wijnen, omdat ze allemaal in de eerste beoordeling zeer gewaardeerd werden en vervolgens een tweede proefronde begonnen waarbij ze blind werden beoordeeld door hun collega's.


Warwick’s White Lady Chardonnay werd zoals vorige edities bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide 2021. Daarnaast behaalden Crystallum Cuvée Cinéma 2019 en Mabalel 2019, Meerlust Rubicon 2017, Morgenster Estate Reserve Sauvignon Blanc 2019, Rust en Vrede Cabernet Sauvignon Single Vineyard 2017, Rust en Vrede Single Vineyard Syrah 2017, Rust en Vrede 1694 Classification 2017, Rust en Vrede Estate 2017, Ridgeback Viognier 2019, AA Badenhorst Raaigras Grenache 2019, Fairview La Beryl Blanc 2019, Vondeling Babiana 2019, Warwick Blue Lady 2017 en Cabernet Franc 2017 alsook Boplaas Cape Vintage Reserve 2018 eveneens een 5 sterren status.


Eerdere uitgaven van John Platter’s wijngidsen


John Platter’s wijngids editie 2022De Platter's Wine Guide 2022 van Diners Club South Africa werd op vrijdag 19 november 2022 voorgesteld met de wijnproducenten die in deze 42e editie de maximale 5-sterrenrating behaalden.

Deze editie van de wijngids bevat meer dan 900 wijnproducenten, handelaars en merken, waaronder 36 nieuwe, meer dan 8000 lokaal geproduceerde wijnen, evenals brandewijnen, gedistilleerde dranken en sherry-achtige wijnen.

Deze uitgave bevat ook 229 hoogst aanbevolen wijnen, die met een beoordeling van 94 op de 100-puntenschaal - op één puntje na de vijf sterren misten, maar desalniettemin buitengewoon fijn en verzamelbaar zijn.


De beschrijvingen en beoordelingen werden samengesteld in samenwerking met een team van vooraanstaande experts, waardoor men gemakkelijk de juiste wijn voor elke gelegenheid kan vinden. Rode en witte wijnen die bewaarpotentieel hebben, worden gemarkeerd door middel van het Cellar Worthy-pictogram, terwijl wijnen die volgens de proevers de moeite waard zijn, omdat ze interessant, aantrekkelijk, uniek, representatief voor een belangrijke trend of gewoon buitengewoon drinkbaar zijn, worden gemarkeerd met de Verborgen edelstenen icoon.


De wijnen die de gewilde vijfsterrenclassificatie kregen, ondergingen een rigoureus proces van ziende en blinde beoordeling door een team van ervaren experts. Bottelingen die worden beoordeeld als "Superlatief, een Zuid-Afrikaanse klassieker" krijgen de hoogste score van vijf sterren, gelijk aan 95 punten of beter op de 100-punten beoordelingsschaal. De 234 wijnen die dit onderscheid behalen, bestrijken het volledige spectrum van wijnbereidingsstijlen en -benaderingen in 28 verschillende categorieën. Rode en witte blendwijnen vertegenwoordigen de grootste klassen, net als in eerdere edities, met respectievelijk 46 en 27 individuele labels. Chenin Blanc, die de afgelopen jaren opmerkelijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van kwaliteit, is de op één na grootste categorie, met 27 uitzonderlijke wijnen. Chardonnay doet het dit jaar ook bijzonder goed, met 19 bottelingen die afkomstig zijn uit verschillende gebieden. De andere sterke is Cabernet Sauvignon, met 15 wijnen, waarvan de overgrote meerderheid uit het Stellenbosch-gebied komen.

Weerspiegeld in het vijfsterrenaanbod zijn veel van de belangrijkste trends die de Zuid-Afrikaanse wijn vandaag de dag vormgeven, zoals de heropleving en herinterpretatie van traditionele variëteiten zoals Cinsault en Colombard - rode wijnen met lichtere texturen en minder alcohol alsook het gebruik van vaten van klei en beton als alternatief voor eikenhout voor vergisting en/of veroudering.

Een andere relatief recente ontwikkeling, die medeverantwoordelijk is voor het stijgende aantal vijfsterrenwijnen, is ‘deconstructie’, waarbij verschillende klonen van hetzelfde druivenras apart worden gebotteld. Soms worden niet alleen verschillende klonen, maar ook verschillende locaties binnen een landgoed geproduceerd en afzonderlijk vrijgegeven om het terroir te laten zien.


Warwick’s White Lady Chardonnay 2020 werd zoals hun vorige edities bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide 2022. Daarnaast behaalden Bartinney Hourglas Chardonnay 2019, Creation Art of Pinot Noir 2020 en hun Pinot Noir Reserve 2020, Crystallum Cuvée Cinéma 2020 en hun Mabalel 2020, Ernie Els Signature 2015, Rust en Vrede Cabernet Sauvignon Single Vineyard 2018, Rust en Vrede 1694 Classification 2018, Rust en Vrede Estate 2018, Ridgeback HMC Signature S 2018, Warwick Blue Lady 2018 en hun Cabernet Franc 2018 alsook Creation Art of Chardonnay 2020 en hun Chardonnay Reserve 2020 eveneens een 5 sterren status.